Protocol gedragsregels zwembaden

Het Protocol Gedragsregels Zwembaden geldt voor zwembaden in de regio Utrecht. Door deze huisregels en de versterkte samenwerking met de politie kunnen de zwembaden overlast en agressie door bezoekers beter aanpakken en raddraaiers wegsturen. Dit komt zowel de sociale veiligheid als de zwemveiligheid ten goede.

De kracht van het protocol zit in de samenwerking tussen zwembaden en politie. Overlastplegers worden geregistreerd, gemeld bij de politie en ontvangen een toegangsverbod. Overtreding van dit verbod kan leiden tot proces verbaal wegens huisvredebreuk. Een toegangsverbod geldt niet alleen voor het zwembad waar de bezoeker overlast veroorzaakte, maar voor alle aangesloten zwembaden, ook in andere politieregio’s waar het protocol is ondertekend. De huisregels in de zwembaden worden met behulp van pictogrammen op ‘Vrolijk en Veilig’-posters aangegeven.

Het protocol voor gedragsregels in zwembaden bestaat al in enkele politieregio’s, waaronder Haaglanden, Hollands Midden, Amsterdam-Amstelland, Twente, Rotterdam-Rijnmond, Noord-Holland Noord en Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland.

Aangetoond is dat van het protocol een preventieve werking uitgaat.